Centar za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu poziva zainteresirane da se odazovu inicijativi

Razmišljaj – očuvaj – recikliraj!

Inicijativa se sastoji od dvaju otvorenih natječaja:

Natječaj za najbolji pisani studentski rad na temu – „Odgovornost – briga – okoliš“

U radovima će se posebno vrjednovati dosadašnja neobjavljivanost, te istraživačko usmjeravanje prema aktualnostima na lokalnoj i globalnoj razini vezanim za pitanja zaštite, odgovornosti i brige prema okolišu uz konstruktivni kritički doprinos te predlaganje konkretnih rješenja pri izlaganju tema.

Ograničenje opsega tekstova je 25 000 znakovnih mjesta s razmacima, font 12 Times New Roman, uz obvezni sažetak do 900 znakova na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i naslov te ključne riječi na obama jezicima. Citiranje je u APA stilu.

Na natječaj se mogu prijaviti svi zainteresirani studenti prijediplomskih i diplomskih studija u Republici Hrvatskoj, a autori najkvalitetnijih radova po sudu stručne komisije bit će prigodno nagrađeni:

Prvo mjesto – novčana nagrada u iznosu od 300 eura te pokriveni troškovi kotizacije i smještaja u sklopu 19. Studentske bioetičke radionice koja će se održati od 12. do 15. svibnja 2024. godine na Malom Lošinju u okviru znanstveno-kulturne manifestacije 22. Lošinjski dani bioetike.

Drugo mjesto – novčana nagrada u iznosu od 200 eura te pokriveni troškovi kotizacije i smještaja u sklopu 19. Studentske bioetičke radionice.

Treće mjesto – novčana nagrada u iznosu od 100 eura i set knjiga.

Natječaj za najbolju umjetničku skulpturu/instalaciju na temu „Od otpada do vrijednosti“ nastalu od recikliranih materijala (plastike i/ili metala)

Rasprava o semantičkoj razlici između riječi „smeće“ i „otpad“ konsenzusno je usmjerena na smeće kao ono što se više ne može upotrijebiti, što predstavlja trajno odbačenu materiju. Otpad se, s druge strane, može smatrati sirovinom koja ima upotrebnu vrijednost. U ovom natječaju cilj je na širokoj društvenoj razini podsjetiti i naglasiti koliki je značaj i potencijal uporabe i recikliranja predmeta od plastike i metala, između ostalog i u umjetničke svrhe. Uz naglasak na važnosti pravilnog razvrstavanja otpada, te misli da je od recikliranja još važnije unošenje svijesti da bi otpad trebali što manje stvarati!

Nagrade će se dodjeljivati za umjetničke radove napravljene od plastičnih i/ili metalnih materijala, a napose će se vrjednovati originalnost u pristupu i snaga poruke. Izbornu komisiju za evaluaciju

radova sačinjavat će interdisciplinarna postava satkana od umjetnika, bioetičara, filozofa i sociologa.

Nakon preliminarne evaluacije fotografija pristiglih radova šest najistaknutijih među njima ući će u završni krug izbora. Izbor i svečana dodjela nagrada odvit će se u sklopu godišnje manifestacije obilježavanja Dana planeta Zemlje koja će se održati 22. travnja 2024. u dvorani Antun Bauer Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Na natječaj za umjetničke radove mogu se prijaviti svi zainteresirani kandidati iz Republike Hrvatske, bez obzira na razinu izobrazbe i godine života, a autori najkvalitetnijih radova po sudu stručne komisije bit će prigodno nagrađeni:

Prvo mjesto – novčana nagrada u iznosu od 500 eura.

Drugo mjesto – novčana nagrada u iznosu od 300 eura.

Treće mjesto – novčana nagrada u iznosu od 150 eura.

Plan je da se umjetnički radovi nakon dodjele nagrada doniraju te izlože u partnerskim vrtićima, školama i fakultetima diljem Zagreb sa svrhom društveno-inkluzivnog promicanja ideje recikliranja otpada i provođenja bioetičke odgojne prakse od najranijih dana, unutar odgovornog sustava cirkularnog tretiranja otpada u sadašnjosti i budućnosti.


Rok za predaju studentskih pisanih radova, te fotografija skulptura 05.04.2024.

Pisane radove i fotografije skulptura pošaljite na e-mail adresu bioetika@ffrz.unizg.hr

Datum objave rezultata šest najistaknutijih umjetničkih radova koji ulaze u finalni krug, te objave rezultata triju najistaknutijih pisanih radova – 15.04.2024.

Svečana dodjela nagrada 22.04.2024. (u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje na Fakultetu Filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu)

Organizator inicijative: Centar za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Sponzor inicijative: C.I.O.S grupa

Komisija za ocjenu radova: Krešimir Katušić, Hrvoje Jurić, Petar Grimani, Ines Skelac, Ivan Perkov

doc. dr. sc. Luka Janeš

Voditelj Centra za bioetiku

Fakulteta filozofije i religijskih znanosti

Sveučilišta u Zagrebu